23 Mayıs 2009 Cumartesi

Çıban Otu


Çıban otu çok değerli bir bitkidir.Romalılar Germen topraklarına hükmederken yaşlı Tetonlardan bu bitkinin değerini öğrendiler.Romalılar çıban otunun değeri konusunda ikna olmuş olmalılar.Eski bir bitki kitabında okuduğuma göre Romalılar birisine bir iltifatta bulunmak istediklerinde çıban otu gibi güzel özellikleri olduğunu söylerlermiş.


Çıban otu kuru toprağı severveormanlarda,çalılıklarda,fundalıklarda,yol kenarlarında yetişir. Sarmaşık türü,tüylü gövdesi,küçük,düzgün tırtıllı yaprakları ve küme halinde açık mavi mor çiçekleri vardır. Dokunulduğunda yaprakları kolayca düşer.


Çiçeklenme zamanı mayıstan ağustosa kadardır.Çiçekli sapları toplanır.En etkili çıban otu orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenlerdir.Bu geleneksel bitki kan temizleyici çayların terkibinde yer alır ve taze ısırgan otuyla beraber kullanıldığında kronik egzamayı iyileştirir.

Kaşıntı için özellikle önerilir.

Sindirime faydalıdır

.Mide,bağırsak bozukluklarına iyi gelir.

Müzmin bronşitte etkilidir.

Göğüs şikayetlerinde ciğerotu,öksürük otu, sinir otu ve çıban otunun eşit oranlarda karıştırılması ile yapılan çay bal veya esmer şekerle tatlandırılarak içilir.

Şuna işaret etmek isterim ki çıban otu zihnin aşırı yorulmasından kaynaklanan sinirlilik hallerinde(sürmenaj) büyük tedavi edici değere sahiptir.

Yatağa gitmeden önce içilen bir bardak ,rahatlatıcı etkisinden dolayı çok faydalıdır.Abbe Kuenzle bu rahatlatıcı çayı beyinleriyle çok çalışmak zorunda olan insanlara tavsiye eder.Hafızayı kuvvetlendirir ve sersemliği dağıtır.Kerevizle karıştırıldığında zayıf sinirleri ve depresyonu düzeltilir.


Sarılık ve mesanedeki kum için,kol ve bacaklardaki gut ve romatizma ağrıları için de çok etkilidir.Bir rahip hafıza sorunlarının çıban otu ve atkuyruğunun eşit karışımından yapılan çaydan günde 2 bardak içtikten sonra kaybolduğunu söylemişti. Seminerlerde bazı kelimeleri unuttuğumdan endişelenmeye başlamıştım. Bu çay çok hızlı yardımcı oldu.


Sarılık,karaciğer ve dalak bozuklukları için şu karışımı tavsiye ederim:

50 gr hindiba kökü,

25 gr çiçeği,

25 gr yapışkan otu ve 50 gr çıban otu.

Bu çay tatlandırılmadan günde 2 bardak yudumlanarak içilir.Bir bardak için 1 tepeleme çay kaşığı bitki karışımı kullanılır.Çiçekli bitkinin suyu kronik cilt bozuklukları için,özellikle egzema için kullanılır.Bir çay kaşığı bitki suyu günde 3 kere içilir.

Eski kitapların yara otu diye bahsettiği çıban otunu iltihaplı,iyileşmeyen tüm yaralarda özellikle kaval kemiği etrafındaki yaralarda tavsiye ederim.Yara çıbanotunun kaynama suyuyla yıkanır ve bitki lapası yaraya sarılıp gece boyunca yara üzerinde durması sağlanır.Yılın bir zamanı taze toplanmış çıban otundan yapılmış çay için,damar sertliğini önler,vücudu temizler.


Kullanımı:

Demleme:1 tepeleme çay kaşığı bitki kaynar suyla kısa süre demlenir.


Taze suyu: Taze toplanmış çiçekler yıkanır ıslakken meyve sıkacağında suyu sıkılır.Bu su küçük şişelere konup buzdolabında saklanır.

Sandaloz Sakızı

1.Şişmanların zayıflaması için günde 3gr sandalos sakızı sirke ve su ile yutmalıdır bu terkibe devam edilirse yagları eritir, vucudu zayıflatır. 2.Nezleye karşi bu sakızdan kor üzerinde birer cay kaşigi sandalos , biraz da şeker konrak tütsü yapılır ve nezleyi keser.
3.Diş eti hastalıklarına ve diş agrılarında karşi cok şifalıdır. agıza tutulur.
4.Kalb carpıntılarında içilirse cok şifası görülür.
5.Kanamaları keser.
6.Müzmin ishale iyi gelir.
7. Basurda tütsüsü verilir.
8.Midedeki artık maddeleri cıkarır.
9.Bagırsakl turtlarını döker.
10. Basurda ve kan tükürmede içilir.
11.Çatlaklarda zeytin yagı ile mayı yapılarak sürülür.cilt catlaklarına iyi gelir.
12.Sandalos sakızı bal şerbeti ile yutulursa idrarı ve ay halini söktürür.
13.Gözlere sürme gibi cekilirse gözleri cilalandırır.
14.Yaralara putra halinde konursa yaraları kaynatır. ve iyileştirir.
15.Nefes darlıgına göğüs agrısına ,mide ayrısına iyi gelir. dalak rahatsızlıklarına, karşi da fatdalıdır.
16,Gevşek adeleleri de sertleştirir.böylelikle fıtıgı önler. sandalos sakızı badem yagı ile koyulaşincaya kadar kaynatılır. ve yaralara sürülürse kaynatır ve iz bırakmadan kapatır.
17.3er gr yutulursa sara hastalıgına karşi da iyi gelir.tütsüsü de saraya iyi gelir.
18.Rahimdeki cenini düşürür.
19.Diş sallanmasını önler,agrısını keser. ve iltihabını şifaya kavuşturur.
KULNILIŞİ:Dahilen 3gr yutulur. haricen putra halinde yaralara tatbit edilir .

20 Mayıs 2009 Çarşamba

Çilek ( frenk dudu )


Şifası:

Göze kuvvet verici:Çilek yemek içinde A vitamini olduğu için gözün kuvvetini artırır.

Mesane yollarını temizleyici:Çilek yemek mesane yollarındaki tıkanıklığı açar.

Susuzluk giderici:Çilek yemek susuzluğu giderir.

Kabızlık giderici:Çilek yemek hazmı kolaylaştırıp, kabızlığı giderir.

Cilt bakımı:Çilek suyu cilde sürülürse deriyi canlandırır.

Ağız kokusu:Çilek yaprağı çiğnemek ağız kokusuna iyi gelir, ağız içi yaraları tedavi eder.

Kırmızı burun:Taze çilek kökü ezilip bu su ile burun sık sık pansuman yapılır.

Vücudu geliştirici:Büyüme çağındaki çocuklar için çilek ideal bir besindir.

Kan yapıcı:Çilek yemek kansızlığı giderir.

Tansiyon düşürücü:Çilek yemek yüksek tansiyonu düşürür.

Romatizma:Çilek yemek kalp ve kas romatizmasına faydalıdır.

Soluk yüz:Çilek yemek kan yaptığından yüze tazelik verir.

Yara tedavisi:Çilek yaprakları dövülüp yara üzerine vurulur.

Kan temizleyici:Çilek yaprağı, zeytin yaprağı ve kekikle kaynatıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

13 Mayıs 2009 Çarşamba

Nar


Şifası:

Bağırsak tenyası:Nar ağacının kökünün kabukları ya da nar meyvesinin kabukları, kaynatılıp balla tatlandırıp sabah aç karnına içilirse, ihtiva ettiği pelletlerinler parazitleri öldürürler.

İshal:Nar yenmeye devam edilir.Nar meyvesinin kabukları kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilir.

İdrar söktürücü:Nar suyu içilmeye, nar meyvesi yenmeye devam edilir.

Kusma ve mide bulantısı:Ekşi nar yenir.Ekşi nar pekmezi içilir.

Ağız yarası:Ekşi nar suyu balla tatlandırılarak ağız çalkalanır.

Mide iltihabı:Ekşi nar pekmezi balla tatlandırılarak aç karına yenmeye devam edilir.

Haşerat ve zehirli hayvan kovucu:Nar ağacının bulunduğu yere zehirli hayvan yaklaşmaz.Nar ağacının kabukları ambara konursa böcek gelmez.

Kalp çarpıntısı:Nar suyu içmek, kalp çarpıntısını geçirir.

Dişetlerini kuvvetlendirici:Nar ve kabuğu diş etlerini kuvvetlendirir.

Yara, bere, iltihap:Nar pekmezi yaralara ve iltihaplara sürülür.

Susuzluk giderici:Ekşi ve tatlı nar yemek susuzluğu keser, harareti teskin eder.

Hazmettirici:Nar, yemekten sonra yenirse yemeği hazmettirir.

Mide kuvvetlendirici:Narı ve içindeki beyaz kısmı yemek, mideyi kuvvetlendirir.

Tatlı Badem


Şifası:

Vücuda kuvvet verir:Badem, ceviz, fındık, incir balla karıştırılıp yenirse vücuda kuvvet verir.

Öksürük:Badem yaprağı tek başına hatmi, kekikle beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilir.

Yanık kremi:Kireçli su ile badem karıştırılıp yanan yere sürülürse ağrıyı keser, su toplamasını önler.

Böbrek taşı:Sabah aç karına badem yağı içilirse böbrek taşını ağrısız düşürür.

Grip, bronşit:Badem içi kuru üzümle ve şekerle yenirse göğsü yumuşatır.

Kan yapar:Badem içi kekik, kuru üzümle beraber yenirse kan yapar.

Hayız söktürücü:Badem içi yenmeye devam edilirse hayızı söktürür.

Yüz kremi:Badem içi un haline getirip gül suyuyla mikserde karıştırılıp krem haline getirilip cilde sürülürse 1.5 -6 saat sonra cilt yıkanırsa cilde tazelik verir.

Kas erimesi:%15 kekik yağı, %15 lavanta yağı, %70 badem yağı karıştırılıp eriyen kasa masaj yapılır.

Saç bakımı:Badem yağı, zeytin yağı, çörek otu yağı karıştırılıp saç diplerine masaj yapılır.Gece sürülür, gündüz yıkanır.

8 Mayıs 2009 Cuma

Mayasıl Otu


Şifası:

Egzama, mayasıl:Mayasıl otu kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilir.

İshal:Aynı işlem uygulanır.

Sarılık:Aynı işlem uygulanır.

Sıtma:Aynı işlem uygulanır.

Kan temizleyici:Mayasıl otu kaynatılıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

Yara-bere,iltihap kurutucu:Mayasıl otu az suda kaynatılıp sıkılır ve süzülür,yara, kesik, bere ve iltihaplı yaralara sık sık sürülür.

Kan durdurucu:Mayasıl otu kanayan yere basılır.

Ağız içi yaralar:Mayasıl otu kaynatılıp ağız gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.

Tavuk hastalıkları:Mayasıl otu kaynatılıp tavuk suyuna dökülürse tavuklar hasta olmaktan kurtulur.

5 Mayıs 2009 Salı

Dere otu


Şifası:


Gaz söktürücü:Dere otu veya tohumu kaynatılıp yemeklerden sonra içilir, salatalara katılır.

Anne sütünü arttırır:Dere otu yemeye devam edilirse anne sütünü arttırır.

Göz ilthabı:Dere otu kaynatılıp güzelce süzülür, gözler pansuman yapılır.

Stres:Dere otu tohumu sinirleri teskin eder.

Mide bulantısı:Dere otu yemeklere katılır yada çayı içilirse mide bulantısına faydalıdır.

Basur sancısı:Dere otu çayı basur sancısına iyi gelir.

Ağız kokusunu değiştirir.