23 Mayıs 2009 Cumartesi

Çıban Otu


Çıban otu çok değerli bir bitkidir.Romalılar Germen topraklarına hükmederken yaşlı Tetonlardan bu bitkinin değerini öğrendiler.Romalılar çıban otunun değeri konusunda ikna olmuş olmalılar.Eski bir bitki kitabında okuduğuma göre Romalılar birisine bir iltifatta bulunmak istediklerinde çıban otu gibi güzel özellikleri olduğunu söylerlermiş.


Çıban otu kuru toprağı severveormanlarda,çalılıklarda,fundalıklarda,yol kenarlarında yetişir. Sarmaşık türü,tüylü gövdesi,küçük,düzgün tırtıllı yaprakları ve küme halinde açık mavi mor çiçekleri vardır. Dokunulduğunda yaprakları kolayca düşer.


Çiçeklenme zamanı mayıstan ağustosa kadardır.Çiçekli sapları toplanır.En etkili çıban otu orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenlerdir.Bu geleneksel bitki kan temizleyici çayların terkibinde yer alır ve taze ısırgan otuyla beraber kullanıldığında kronik egzamayı iyileştirir.

Kaşıntı için özellikle önerilir.

Sindirime faydalıdır

.Mide,bağırsak bozukluklarına iyi gelir.

Müzmin bronşitte etkilidir.

Göğüs şikayetlerinde ciğerotu,öksürük otu, sinir otu ve çıban otunun eşit oranlarda karıştırılması ile yapılan çay bal veya esmer şekerle tatlandırılarak içilir.

Şuna işaret etmek isterim ki çıban otu zihnin aşırı yorulmasından kaynaklanan sinirlilik hallerinde(sürmenaj) büyük tedavi edici değere sahiptir.

Yatağa gitmeden önce içilen bir bardak ,rahatlatıcı etkisinden dolayı çok faydalıdır.Abbe Kuenzle bu rahatlatıcı çayı beyinleriyle çok çalışmak zorunda olan insanlara tavsiye eder.Hafızayı kuvvetlendirir ve sersemliği dağıtır.Kerevizle karıştırıldığında zayıf sinirleri ve depresyonu düzeltilir.


Sarılık ve mesanedeki kum için,kol ve bacaklardaki gut ve romatizma ağrıları için de çok etkilidir.Bir rahip hafıza sorunlarının çıban otu ve atkuyruğunun eşit karışımından yapılan çaydan günde 2 bardak içtikten sonra kaybolduğunu söylemişti. Seminerlerde bazı kelimeleri unuttuğumdan endişelenmeye başlamıştım. Bu çay çok hızlı yardımcı oldu.


Sarılık,karaciğer ve dalak bozuklukları için şu karışımı tavsiye ederim:

50 gr hindiba kökü,

25 gr çiçeği,

25 gr yapışkan otu ve 50 gr çıban otu.

Bu çay tatlandırılmadan günde 2 bardak yudumlanarak içilir.Bir bardak için 1 tepeleme çay kaşığı bitki karışımı kullanılır.Çiçekli bitkinin suyu kronik cilt bozuklukları için,özellikle egzema için kullanılır.Bir çay kaşığı bitki suyu günde 3 kere içilir.

Eski kitapların yara otu diye bahsettiği çıban otunu iltihaplı,iyileşmeyen tüm yaralarda özellikle kaval kemiği etrafındaki yaralarda tavsiye ederim.Yara çıbanotunun kaynama suyuyla yıkanır ve bitki lapası yaraya sarılıp gece boyunca yara üzerinde durması sağlanır.Yılın bir zamanı taze toplanmış çıban otundan yapılmış çay için,damar sertliğini önler,vücudu temizler.


Kullanımı:

Demleme:1 tepeleme çay kaşığı bitki kaynar suyla kısa süre demlenir.


Taze suyu: Taze toplanmış çiçekler yıkanır ıslakken meyve sıkacağında suyu sıkılır.Bu su küçük şişelere konup buzdolabında saklanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum Gönder