6 Ocak 2013 Pazar

SARDUNYA ( SAKIZ )


Sardunya (Scanted Leaved),turnagagasıgiller familyasındandır. Anayurdu Güney Afrika olan çok yıllık bir bitki. Akdeniz ülkelerinde o kadar çok yetiştirilir ki Akdeniz'le özdeşleştirilmiştir. Kış'a dayanıklıdır. Pembe,sarı beyaz ve kırmızı tonlarında çiçekleri vardır.

Bitkinin yaprakları ve sapı, gün boyunca, "geraniol" adı verilen aromatik bir madde üretir. Limon esansına benzeyen bu madde, bitkinin çevresindeki 1-2 metrelik bir kuşakta uçan sinekleri ve böcekleri uzaklaştırır.

Bilimsel deneyler, etkisinin, sıcaklığın arttığı ve nem oranının en yüksek olduğu sabah saatlerinde üst düzeye eriştiğini gösteriyor. Küçük yapraklı türlerin "geraniol" üretimi de düşük olduğundan böcekler üstündeki etkileri zayıftır.


Bilimsel adı "Pelargonium" olan sardunyanın böcekler üstünde bir etkisi vardır. Ama bu etki, böcekleri öldürmek değil, kovmak olarak tanımlanır.

 Ekilen küçük bir parçadan büyüyebilir. Genel, sakız sardunyası, ceylan ve ıtır gibi türleri vardır. Sıcağı sever ve çok çiçek açması için bol güneş görmelidir
. Gelişmesi için neme lüzum yoktur.Ayrıca bu çicek kızıl toprakta daha hızlı büyüyebilir.


Sardunya çiçeğini güzel görünümü ve mis gibi kokusu ile tanırız. Bahçeleri, balkonları hatta evimizi süsleyen sardunyanın aslında çok şifalı bir çiçek olduğunu biliyor muydunuz? .
Sardunya Çiçeğinin Faydaları:
Sardunya sinir sistemini gevşetir ve mutluluk verir, sardunyayı sevin yapraklarına dokunun, onu okşayın ve koklayın nasıl da rahatladığınızı ve mutlu bir gün geçirdiğinizi şaşıracaksınız. Sardunyanın insanı rahatlatır ve relax yapar.
 Eğer gece uykusuzluk sorununuz varsa yatağınıza 1- 1.5 metre uzaklığa sardunya çiçeğinizi koyarak uyuyunuz. Uykusuzluk sorununuz sona erer, hemen uykuya dalarsınız. Rahat ve sağlıklı bir uyku sonrası sabaha mutlu ve huzurlu uyanırsınız.

 Normalde sardunya açık havada yetişen bir çiçektir ancak gündüz balkonunuza alıp gece tozunu yıkayıp yatak odanıza alabilirsiniz. Ayrıca sardunya keskin kokusu ile sivrisinekleri evinizden kovar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder