15 Mart 2010 Pazartesi

GUATR ( goiter )


Şifalı bitkiler:

Baharlı tere tohumu şekerle yenilirse guatırı eritir.
nane.....10gr
papatya...5gr
kaynatılır ve birer bardak içilir.

Tiroid bezinin büyümesi sonucu ortaya çıkan ve boynun ortasında, yutkundukça aşağı yukarı hareket eden şişlikle kendini belli eden bu hastalığa guşa veya cedre de denir. Tıp dilindeki adı strumadır.
.
guatr, özellikle geceleri nefes darlığı yapar. Bazen de rahatsız edici öksürüklere neden olur. İki çeşit guatr vardır. Basit guatr : Bu çeşit guatrda tiroid bezi balon gibi şişer. Nedeni alınan iyotun yetersiz olmasıdır. Dağlık bölgelerde oturanlarda, ergenlik yaşlarında ve hamilelerde çok görülür.

YUMRULU GUATR
Bu çeşit guatrda, tiroid bezinin iki yanında kabarıklık veya üzüm salkımını andıran şişlikler görülür. Her iki çeşit guatrda da endişelenecek bir durum yoktur. Ancak tedaviye erken başlamak gerekir.
Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak, mümkün olduğu kadar çok balık, pırasa, kuru erik, yumurta, taze fasulye, pazı, soğan, sarmısak, dut veya dut kurusu, havuç yemek; inek sütü, erik hoşafı, ve havuç suyu içmek çok faydalıdır. Ayrıca kabız olmamaya gayret etmek gerekir. Lahana, mısır ve turp da yenmemelidir.

titremek
Tıp dilinde tremor denilen titremek, irade dışında meydana gelen bir hastalık belirtisidir. El ve ayak titremesi; daha ziyade, nevroz, isteri veya nevrasteninin belirtisidir. Hafif titremeler, genellikle, guatr, alkolizm, kurşun veya cıva zehirlenmesi ya da ihtiyarlığın işaretidir. Şiddetli titremeler parkinson hastalığı ve uyku hastalığında görülür.
şifalı bitkiler baharlı tere tohumu şekerle yenilirse guatırı eritir.
nane.....10gr
papatya...5gr
kaynatılır ve birer bardak içilir.

Yüzdeki Sivilceler, Çiller, Lekeler, Ve Akneler


Esas olan kanın temizlenmesi ve saglıklı beslenmelidir yüzdeki cilleri geçirmek için:

1 cay bardagı çig süt içine 1 aded salatalık dogranarak konur.
2 saat beklenir ,süzülür,salatalık tülbetten sıkıularak özünün süte geçmesi saglanır bu sütle yüze sık sık pamukla pansuman yapılır bu terkibe 15 gün devam edilirse yüzdeki ciller gecer gül suyu ile sabah akşam cild temilenir.

3 Mart 2010 Çarşamba

Muşmula ( Yeni Dünya )


Muşmula beyaz ve pembe renkli çiçekler açan bir agac ve bu agacın buruk tatlı meyveleridir.

ÖZELLİKLERİ:Muşmula meyvesi c vitamini B vitamini ile karoton ve çeşitli mineraler içerir.

Şifası:

İnce ve kalın bagarsıgı kuvetlendirip düzenli calişmasını saglar.
İnce bagırsak iltihabı ,ishali ve dizanteride cok faydalıdır.
Kabızlık yapmadan ishali durdurur.
Kan dolaşimını saglar tansiyonu yüksek olanların muşmulayı az yemelidir.
Böbrek ve mesene deki kumları ve taşları döker.
Mideyi kuvetlendirir mide hastalıkları lumbago ve nikriste cok faydalıdır.
Muşmula çekirdegi idrarı artırır, yaprakları katnatılıp içilirse şeker hastalıgına cok iyi gelir.
Muşmula kan dolaşımını düzenler düşük yapmayı engeller.
Kaynak: ahmet maranki

18 Şubat 2010 Perşembe

ROKA


Yol kenarlarında ve duvar diblerinde görülen bitki ,yarım mt ye kadar yükselir.
1 veya 2 yıllık ,serd kokulu ve baharatlı otsu bir bitkidir.

ÖZELLİKLERİ:p,k,c gibi vitaminlerle cok faydalı mineralleri içinde bulundurur. daha cok bahar ve kış aylarında salata şeklinde yenir.

ÖNERİLEN HASTALIKLAR:
Tadı ve asitleri mideyi calıştırır.
Hazmı kolaylaştırır.
İştah acar .
Böbrekleri çaliştırır.
Mafsal iltihabı ve mafsallarda ürat birikmesini önler.
Karacigere faaydalıdır.
Karaciger ağrılarını giderir.
Kanı temizler.
Sarılıgı keser.
Uyarıcıdır .
Vucuda kuvet verir.
Bagışıklık sistemini güclendirir.
Cinsel gücü ve istegi artırır.
Öksürügü keser.
Vucuttaki zararlı maddeleri vucuttan atar.

KULLANIŞİ: Rokanın yaprakları,kökü ve tohumları kullanılır.Kökünden ve tohumlarından baharat üretilir. Yaprakları salata yapılır.
NOT:Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.

10 Şubat 2010 Çarşamba

Yer Somunu ( Topalak )


Kabızlk:Topalak kökü kaynatılıp balla tarlandınlarak sıcak olarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.
Sarılık:Topalak kökü kaynatılıp balla tarlandırılarak soğuk olarak birer su brdağı aç karına içilmeye devam edilir.
Çıban:topalak kökü az suda kaynatılıp çıbanlara pansuman yapılır.
Yarım baş ağısı:Topalak kökü öğütülüp koklanır.
Zehirlenmeyi önleyici:Topalak kökü kaynatılıp üzüm şırasıyla içilirse yemek ve ilaç zehirlenmesimi önler.

Yer Sarmaşığı


Astım:Yer sarmaşığını.sinirli otla beraber kaynatılıp balla tarlandırarak içilmeye uzun süre devam edilir.
Ağız içi yaraları:Yer sarmaşığı kaynatılıp balla tarladırılıp gargara yapılır ve bu çaydan içmeye devam edilir.
Anijin:Yer sarmaşığı kaynatılıp balla tarladırılarak gargara yapılır ve bu çaydan birer-su bardağı içilmeye devam edilir.
Çıban:Yer sarmaşığı kaynatılıp lapa yapılıp çıbanın üzerine vurulur.
Kan temizleyid:Yer sarmaşığı kaynatılıp balla tarladırılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.

Yakı Otu



İslal:Yakı otu kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.

Astım:Yakı otu sinirli ot ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.

Prostat:Yakı otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.