11 Kasım 2009 Çarşamba

Melekotu


Şifası:

Melekotu:Sinir teskin edici,iştah açıcı,kan temizleyici,ağrı kesici,kalp atışlarını düzenleyici,yorgunluk giderici ve süt artırıcı etkileri vardır.

1-2 metre boylarında,humuslu toprakları ve bol yağışlı rutubetli yerleri sever.

7 Kasım 2009 Cumartesi

Zencefil


Şifası:

* İştah açar.
* Yatıştırıcı ve gaz söktürücüdür.
* Vücudu terletir.
* İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı faydalıdır.
* Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır.
*Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler.
* Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır.
* Mikrop öldürücüdür.
* Bağışıklık sistemini güçlendirir.
* Kansere karşı koruyucudur.
*Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.
* Bağırsak bozukluklarını giderir.
* İshali keser.
* Cinsel isteği arttırır.

Zencefil Nasıl Kullanılır?

Zencefil kökü genellikle baharat olarak kullanılır.
Tıbbi amaçlı kullanımda ise; Zencefil yağı hazmı kolaylaştırır.
Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir.
Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir.

Rahat uyumayı sağlıyor:

Uykusuzluk, kas ağrısı, sabit kusma gibi belirtilerle hasta olan bir kişi, zencefil ve baldan yapılmış çay içerlerse terleme olur, ağrılar azalır, ateş düşer ve derin bir uyku gelir.

3 Kasım 2009 Salı

Zerdeçal ( Curcuma longa, Turmeric)



Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır.

Zerdeçalın Faydaları:

* Mideyi kuvvetlendirir.

* Sinirleri uyarır.

* Vücuda ferahlık ve rahatlık verir.

* İltihap gidericidir.

*Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.

*Gaz ve idrar söktürücüdür.

* Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

*Soğuk algınlığı,grib ve astımda faydalıdır.

*Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.

*Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.

*Nekahat devresini kısaltır.

*Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.

Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir.

Toplanması-Saklanması : Bitkinin, kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.

Bilinen Bileşimi : Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.

20 Ekim 2009 Salı

Çıban



Dönem dönem bütün insanlarda çıkmıştır çıban, peki bu neden oluşur nasıl oluşur.

Çıban, her hangi bir mikrobun etkisiyle kıl kökünün ya da onun çevresinin irin toplamasıdır. Çıbanlar vücutta fazlaca oluşan zehirlerin birikmesi sonucu ve vücudun bu zehirleri dışan atmak için vermiş olduğu tepkidir.

Kırmızı ve şişkin, içi irin dolu bir şekli vardır. Vücu­dun her hangi bir yerinde çıkabilirler. Genellikle vücu­dun omuz, sırt kısmında ve kasık bölgelerinde çıkmak­tadır. Çıbanlar kimi zaman seyrek çıkmalarına karşılık kimi zamanda sık, sık çıkmaktadırlar. Ortaya çıkan bu çıbanları sıkmamakta fayda vardır.

Çünkü sıkılan bu çıbanlar dağılarak vücutta başka çı­banların çıkmasına da zemin hazırlar. Bunun önüne geçmek içinde antibiyotik kullanımı ve alkol kullanımı­nın yanı sıra kahve, şeker ve çikolataya da dikkat etmek gerekir.

Bu çıbana sahip olan kişilerin havlusu tıraş malzeme­leri, yatağı ya da buna benzer kişisel eşyaları da çıba­nın, bu eşyaları kullanan kişilere geçmesine neden olur.


Bitkilerle tedavisi:
1 :Karnı yarık tohumu ,lapa yapılır cibanın üzerinre konursa agrıyı keser.
2 :Keten tohumu ile bal karıştırılarak cibanın üzerine konyr .
3 :Sıgırın iç yagı ile kuru üzüm dövülür ve şişmiş veya şişmemiş cibanın üzerie konur intihabı cıkartır.
4 :Çıbanlar kanda ise sarısabır sürmek iyi gelir.
5 :Kara sakız bal mumu ile eritilir ve 1 bez üzerinde çıbana kpnur.
6 :
Sandal....18gr
Kedi otu..18gr
Tarcın....18gr
Sümbül....18gr
Mesteki...18gr
Gül kurusu..18gr
Mürsafi....18gr
Mahmude....30gr
Sarı sabır..150gr
Bu maddeler toz haline getirilerek pelin suyu ile kaynatılarak hamur haline gelir ve nohut ğibi haplar yapılır.
HAFTADA 2 defa 2 ve 4 tane yutulur.
7:Adam otu , Baldıran otu, kuzu kulagı ,lapa yapılır ayrı ayrı konur.

Varis


Varis, kanın pıhtılaşarak toplardamarlarda birikmesi olarak tanımlanır. Çoğunlukla bayanlarda görünen, varis estetik açıdan da bayanları çok rahatsız etmektedir.

Varis tedavisi için doktorlar ameliyat ve lazerle varisleri yakma işlemini uyguluyorlar.

Ancak her insan bu operasyonlara cesaret edemiyor.

Ben de bugün varis için prof. dr. Ahmet Maranki’ nin bitkisel formüllerini sizinle paylaşmaya karar verdim:

İşte Ahmet Maranki Varis için bitkisel formüller:

** Çobançantası ismi verilen taze bitki doğranıp bir kaba konulur. Daha sonra, bu bitkinin üstüne keskin sirke dökülüp 10 gün güneşte bekletilir. Oluşam krem varisli bölgeye sürülür.

** Fındık yaprağı ve asma yaprağı çayları varise çok iyi gelmektedir.

** Çobançantası otu, kekik,at kuyruğu otu ve at kestanesi karıştırılıp çay şeklinden demlenir. Oluşan çaydan günde 3-4 su bardağı içilir.

** Fındık ağacı kabuğu ile ceviz ağacı kabuğu birlikte kaynatılıp varisli bölgeye pansuman yapılır.

Kaynak : Ahmet Maranki

19 Ekim 2009 Pazartesi

Eklem Ağrılarına Masaj Yağı

Bir çok kişinin problemi olan eklem ağrıları, bel ağrıları, boyun ağrıları vs. için

Ahmet Maranki ‘den bitkisel masaj yağı.

Ceviz yağı, biberiye yağı, hardal yağı, badem yağı, kekik ve zeytin yağları eşit miktarlarda olmak suretiyle karıştırılarak ağrıyan eklem bölgesine sürülür.
Ve daha sonra streç film ile sarılır. Dikkat edilmesi gereken ise kekik yağı, hardal ve biberiye yağları yakıcı yağ oldukları için bunların yanında yumuşatıcı yağlar örneğin; ceviz, zeytinyağı ve badem yağları gibi yağlarla beraber karıştırılmadığında cildinizi yakabilir.

Anne Sütü


Bebek doğumdan hemen sonra çıplak olarak anneye verilmeli ve emzirmeye başlanmalı,
Doğumdan sonra sık sık bebek istedikçe emzirilmeli,
Anne ile bebek aynı odada yatmalı,
Emzirme sırasında bebeğe fazla giysi giydirilmemeli,
Anneye uygun pozisyon anlatılmalı ve bebek mutlak meme başındaki koyu renkli kısmı tamamen ağzına almalı,
Geçici problemlerde anne sütü yerine süt veya mama biberonla verilmemeli,
Ziyaretler hem anne hem de bebek için kısıtlanmalı, özellikle infenksiyon açısından bu durum önemli olup, bebeğin öpülmesi yasaklanmalı,
Bebeğe ilk 4-6 ay ek besin verilmemeli çocuk hekimi tarafından bebeğin kilo almadığı tespit edilirse uygun ek gıdalar başlanabilir,
Anne memesini rahatça verebilecek kıyafetler giymeli, beslenmesine dikkat etmeli, bebeğin odası sıcak olmamalı ve sık sık havalandırılmalıdır.

Emzikli kadınların sütünün çogalması için aşagıdakiler uygulanır.

1. Taze üzüm yenir.
2. Tahan,pekmez yenir.
3. Anason kaynatılır,şeker ilave edilir birer bardak içilir.
4. Taze peynir su ile kaynatılarak içilir.
5. Birer baş marul yenir.
6. Nohut,pişirilerek yenir.
7. Rezene ıhlamur gibi kaynatılır, şeker ilave edilerek içilir.
8.10 gr pamuk tohumu tozu,bir miktar süt ile karıştırılarak günde 3 veya 4 kahve kaşıgı içilir.