19 Ekim 2009 Pazartesi

Anne Sütü


Bebek doğumdan hemen sonra çıplak olarak anneye verilmeli ve emzirmeye başlanmalı,
Doğumdan sonra sık sık bebek istedikçe emzirilmeli,
Anne ile bebek aynı odada yatmalı,
Emzirme sırasında bebeğe fazla giysi giydirilmemeli,
Anneye uygun pozisyon anlatılmalı ve bebek mutlak meme başındaki koyu renkli kısmı tamamen ağzına almalı,
Geçici problemlerde anne sütü yerine süt veya mama biberonla verilmemeli,
Ziyaretler hem anne hem de bebek için kısıtlanmalı, özellikle infenksiyon açısından bu durum önemli olup, bebeğin öpülmesi yasaklanmalı,
Bebeğe ilk 4-6 ay ek besin verilmemeli çocuk hekimi tarafından bebeğin kilo almadığı tespit edilirse uygun ek gıdalar başlanabilir,
Anne memesini rahatça verebilecek kıyafetler giymeli, beslenmesine dikkat etmeli, bebeğin odası sıcak olmamalı ve sık sık havalandırılmalıdır.

Emzikli kadınların sütünün çogalması için aşagıdakiler uygulanır.

1. Taze üzüm yenir.
2. Tahan,pekmez yenir.
3. Anason kaynatılır,şeker ilave edilir birer bardak içilir.
4. Taze peynir su ile kaynatılarak içilir.
5. Birer baş marul yenir.
6. Nohut,pişirilerek yenir.
7. Rezene ıhlamur gibi kaynatılır, şeker ilave edilerek içilir.
8.10 gr pamuk tohumu tozu,bir miktar süt ile karıştırılarak günde 3 veya 4 kahve kaşıgı içilir.

Ayva Dana Otu ( Artemisia Vulgaris )


Şifası:

Diğer adları Pelin otu, Adi pelin, Misk otu, Koyun otu, Civanperçemi. Türkçe ağızlarda “ayvadene, ayvıdene, hayvadene” şekillerde de geçer.

Kaynatılır, saçlara sürülürse saçları büyütür.
İçilirse hanımların aybaşi kanamalarını söker.
İdrar zorlugunu izale eder.

Ülkemizde de Trakya’da, Bursa’da Uludağ eteklerinde, Karadeniz Bölgesinde, Samsun, Erzurum, Diyarbakır dolaylarında bulunur.

Kişniş (Coriandre )


Kişniş:
Şifası:
Şifası çok çok olan bir bitkidir.
Kurusu,10 ar gr yenirse kalbi kuvetlendirir.
Çarpıntıyı derhal giderir.
Tabiatı sıcak olan ,mideyi kuvetlendirir.
Kusmayı önler.
KİŞNİŞ kekik le yenşirse kanlı dizanteriyi keser.
Pekmezle yenirse meniyi cogaltır,kadınlarada iyi gelir.
KİŞNİŞ bal ve zeytin yagı ile yenirse kutdeşen ve pamukculugu giderir.
Kaynatılır şerbeti içilirse baş dömesini keser, ve şifa bulur.

13 Ekim 2009 Salı

Dişleri beyazlatmak için;diş kararmasına


Dişleri beyazlatmak için neler gerekir.

1:Sirke ile şap tan mayı yapılır ve fırca ile dişler fırcalanır.

2: Şap ve tuz yakılır, ve elde edilen madde dişlere fırca ile sürülür.

3:Kükürt yagı sürülür.

4:Şap ve yakılmiş ceviz kabugu eritilerek dişlere sürülür.

Dişleri parlatmak için:

5:İncir...........3 gr

Mesdeki.....3 gr

Meyan kökü...3 gr

Geyik buynuzu (yakılmış külü ) 3 gr

bu maddeler toz yapılarak mişvak ile dişlere sürülür..

9 Ekim 2009 Cuma

Şalgam Suyu ve Faydaları


Vitamin ve mineral miktarları yüksek olan bu hammaddelerden yapılan şalgam suyunun insan sağlığı için şüphesiz pek çok faydaları vardır.

- İştahı açar,
- Laktik asit içerir,sindirimi kolaylaştırır.
- B grubu vitaminleri içerir, sinirleri yatıştırır.
- Mide ve karaciğere faydalıdır,
- Kalsiyum,potasyum ve demir içerir, kemik ve dişleri kuvvetlendirir.
- Afrodizyak özelliği vardır.
- 100 gramında 20 kalori olan şalgam,A-B-C vitamini içerir. Kalp, damar ve göz sağlığı için faydalıdır.
- Vücuttaki toksinleri atmak,kolesterolden uzaklaşmak, stresten kurtulmak için bolca yenip, suyu içilir.
- İdrar söktürücü,romatizma, nikris ağrılarına, mafsal şişliklerine, böbrek kumu ve taşının dümsine, apse, dolama, kan çıbanı, donma,ergenlik sivilceleri, egzama, göğsü yumuşatıcı, akciğer ve bronşları temizler, boğaz iltihabına, pekliğe, şeker hastalarına verilir.
- Toksinleri atmaya yarayan, süt asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum, stresiönleyip sinirleri yatıştır.
- Şeker ve vitamin yönünden çok zengin olan şalgam arsenik, kalsiyum ve madeni tuzlar içerir. Kansızlık için ideal bir ilaç olup,yaprakları da kökü gibi kalsiyum demir,bakır ve iyot içerir.
- Vücutta şişliklerin üstüne konduğu gibi,el ve ayağı donanlara haşlanıp lapası sürülür.
- Haşlanan suyu ile saçlar yıkandığında beyazlaşmayı önler.
- Kökünün haşlanıp içilmesi sindirim güçlüğünü giderir. Nikris hastalığına iyi gelir.
- Akciğer ve bronşları temizleyen şalgam,pekliği giderdiği gibi bazı cilt hastalıklarında da merhem gibi kullanılır.
- Yaşlıların ayak üşümelerini gidermek için; kalın, etlice soyulmuş, 2 şalgam kabuğu, 1 çay bardağı ısırgan otu ile 1 litre suda haşlanıp haftada 2 gün ayaklar bu suyla yıkanır.

Üzüm Pekmezi


Vücuttaki kanı arttırır.

Enerji verir.

İştah açar.

Hamilelikta ve bebek gelişiminde çok faydalıdır.

Mideyi, bağırsakları, böbrekleri kuvvetlendirir.

Damar sertliğine iyi gelir.

Kan dolaşımını rahatlatır.

Sarılık

Şifalı bitkiler:

*Yavşan otu.......70 gr.
*Karabaş otu.......50 gr.
*Çörek otu.........60 gr.
*Sinameki..........40 gr.
*Civan perçemi.....60 gr.

Bu bitkiler karışrırılıp günde 3 su bardağı aç karna içilir.Acı ve şifalı bir çaydır.Büyükbaş hayvanların safra kesesinde bulunan hazarat isimli taş ezilip hastaya içilirilirse,nezleden ileri gelen sarılığa faydalıdır.