1 Haziran 2009 Pazartesi

Kantaron Otu


Haziran, eylül ayları arasında pembemsi, beyaz renkli çiçekler açan, nemli çayır ve orman kenarlarında rastlanan 15-50 cm boyunda, iki yıllık otsu bir bitki. Küçük kantaron veya kırmızı kantaron olarak da bilinir. Bitkinin gövdeleri tüysüz ve diktir. Yapraklar sapsız ve karşılıklı, oval şekilli ve uçları sivridir. Pembemsi çiçekler dalların ucunda durumlar yapar ve çiçekler genellikle saplıdır. Çiçekler beş sivri dişli ve tüpsüdür. Meyveleri silindir seklinde bir kapsüldür. Çok fazla sarimsi-esmer renkli tohumları vardır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Trakya ve Anadolu.

Kullanıldığı yerler: Çiçekli bitki çiçek açma zamanında toplanır, demetler halinde bağlanıp gölgede kurutulur. Bitkide sekerler, reçine ve acı maddeler vardır. Çayı kuvvet verici, iştah açıcı ateş düşürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak verilir. Ayrıca astım ve mide ağrılarında da faydalı olduğu bilinir. Çiçekleri bir şişe içine konarak zeytinyağı içinde güneşte bekletildikten sonra kırmızıya çalan bir renkte "Kontur Yağı" elde edilir. Bu yağ, yaraların kapanması için son derece faydalıdır.

Kanarya otu: (Kreuzkraut / Seneçon / Groundsel / Senecio


Senenin çoğunu çiçekli olarak geçiren, yol kenarları ve bahçelerde görülen, 10-60 cm yüksekliginde, bir veya iki yıllık otsu bir bitki. Gövdeleri dik, dalı, tüylü veya tüysüz, seyrek yapraklıdır. Yapraklar derin parçalı loğludur. Çiçekler küçük silindir seklindeki kapitilum adi verilen basçıklarda toplanmıştır. Çiçeklerin hepsi tüp seklinde ve sari renklidir. Meyveleri siyahimsi renkli ve üzeri kısa ve sık tüylerle kaplıdır. Otuz kadar türü vardır.

Türkiye’de yetiştiği yerler: Türkiye’nin çoğu yerinde farklı türleri çok yaygındır.

Kullanıldığı yerler: Bitkinin toprak üstü kısımları toplanır. Uçucu yağ, tanen, reçine, inilin ve alkaloit taşır. Yumuşatıcı, kurt düşürücü, yara iyi edici, âdet ağrılarını hafifletici olarak kullanilir. Alkaloit taşıdıklarından dikkatli kullanılmalıdır.

29 Mayıs 2009 Cuma

Soğan


Şifası:
Gözleri kuvvetlendirici:A vitamini olduğundan gözlerin görme gücünü artırır.
Kabızlığı giderir, sindirimi kolaylaştırır,soğanı yemeklere katmak hem lezzet verir, hem de sindirimi kolaylaştırır.
Kabızlık esnasında:2 yemek kaşığı tentür 1 su bardağı sıcak suyla karıştırılıp içilir.
Soğan tentürü:Orta büyüklükte soğan ezilir, 1 su bardağı sirkede sabaha kadar bekletilir, süzülüp aynı miktarda bal ile karıştırılır.
Ülser, mide ağrısı:Günde 3 kere çay bardağı ile ( çeyrek çay bardağısoğan tentürü, geri kalana sıcak su ) soğan tentürü içilir.
Bağırsak parazitleri:Soğan ezilip sabaha kadar suda bekletilip, süzülür, aç iken süzülen su içilir.1 saat sonra sinameki çayı içilip ishal olunur.
Böbrek taşları,idrar söktürücü:Soğan tentüründen 1 yemek kaşığı, 1 su bardak süte karıştırılıp sabah aç iken içilir.
Uykusuzluk ve sinir bozukluğu:Soğan çiğ olarak ya da tentürü sütle içilirse sinirleri teskin eder.
Hormon güçlendirici:Her gün düzenli olarak uzun süre soğan yenmeye devam edilirse erkekte ve kadında hormonları dengeler.
Şeker:Soğan sarımsak yemek şekeri önler.
Mide ve dalağa faydalıdır:Soğan yemek tıkanık damarları açar.
Kusmayı önler:Soğan koklamak kusmayı önler.
Siğil:Soğan ezilip tuzla beraber siğile konursa iyileştirir.
Şişmanlatır:Soğan pişirilerek yenmeye devam edilirse şişmanlatır.
Anne sütünü artırır:Soğan yemek sütü artırır, fazla yenirse çoçukta karın ağrısı yapar.
Sivilce:Soğan suyu sivilcelere sürülür.

28 Mayıs 2009 Perşembe

BOLDO YAPRAĞI


Şifası:

Karaciğer güçlendirici:Boldo yaprakları, deve dikeniyle beraber kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilir.

Gastrit:Boldo yaprakları, kekik ile beraber kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Romatizma ağrıları:Boldo yaprakları kaynatılıp ayak banyosu yapılır.Bu çay balla tatlandırıp içilir.

Boğa Dikeni


Şifası:

Ülser:Boğa dikeni kaynatılıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

İdrar söktürücü:Boğa dikeni kaynatılıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

Boğmaca ve öksürük:Aynı işlem uygulanır.

İştah açıcı:Boğa dikeni kaynatılıp içilir.

27 Mayıs 2009 Çarşamba

Funda ( calluna vulgaris )


Şifası:


Kan temizleyici:Funda yaprağı,kekik,ısırgan, zeytin yaprağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Madde İşaretli Liste
Şişmanlık:Funda yaprağı, çam yaprağıyla beraber kaynatıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilirse , insanı ( yaprağı gibi inceltir ) zayıflatır.

Romatizma:Funda yaprağı kaynatılıp içilir.

Böbrek iltihabı:Funda, ayrık köküyle kaynatılıp balla karıştırıp içilir.

Anne sütünü arttırıcı:Funda tek başına yada lahana , mürverle beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.

İshal:Funda kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.

Ağrı kesici:Funda kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Yatağını ıslatan çocuklar için:Funda çiçeği, civan perçemi ile beraber kaynatıp içilmeye devam edilir.

Kas güçlendirici:Funda banyosu yapılır.



Funda 1 metre boyunda bodur çalıya benzer,yaprakları çam yaprağının kısası gibidir.Zayıflama kürü için idealdir.

26 Mayıs 2009 Salı

Ayçiçeği ( Gündöndü, Günebakan )


Şifası:

Ateş düşürücü:Ayçiçek yaprakları kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Soğuk alğınlığı:Papatya çiçeği, ayçiçeği kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Damar sertliği:Ayçiçek yağı damar sertliğine iyi gelir.

Eklem sancısı:Ayçiçek yağıyla ağrıyan eklem yerleri ovulur.

Katarakt:Ayçiçeğinin sarı çiçekleri susam yağına konup cam şişe içinde 40 gün güneşte saklanır.Süzülüp gözler pansuman yapılır.