26 Ocak 2009 Pazartesi

Mahlep


Şifası:Vücuda kuvvet verici:Mahlep unu, balla macun yapılıp yenmeye devam edilir.

Şişmanlatıcı:Mahlep, dut pekmeziyle karıştırılıp yenir.

Bebe maması:Sütle mahlep kaynatılıp yedirilir.

Raşitizm:Mahlep sütle karıştırılıp içilmeye devam edilir.

Mantar


Şifası:

Göz harareti:Mantar suyu sıkılıp göze damlatılır.

Göz iltihabı:Mantar suyu, hakiki sürme tozuyla karıştırılıp gözlere sürülür.

Gözün görme gücü:Aynı uygulama yapılır.

Saç bakımı:Mantar kaynatılıp suyu ile baş ara sıra yıkanır.

Yorgunluğu giderici:Mantar yemek yorgunluğu giderir.

Vücuda kuvvet verici:Mantar yemek vücuda kuvvet verir.

Tavsiye:Gök gürlemesiyle ,şimşekle küçük küçük yarılan topraktan mantar çabuk çıkar, yağmur yağıp çok gök gürlerse mantar çok çıkar.Serada da mantar yetiştirilmektedir.Romatizmalıların fazla yemesi zararlıdır.

Yan tesiri:Bazısı zehirlidir.Hazmı zordur, romatizmalılara ağrı verir.

24 Ocak 2009 Cumartesi

Mahmude otu


Şifası:

Kabızlık:Mahmude sakızı sıcak suda eritilip balla tatlandırılarak içilir.

3-5 gram mahmude kökü kaynatılıp balla karıştırıp birer su bardağı içilir mahmude kalın bağırsağa su emer ,katılığı yumuşatır ishal yapar.

Hazım kolaylaştırıcı:Mahmude sakızı çiğnenir.

Vücuda kuvvet verici:Mahmude sakızı çiğnenir.

Tavsiye:Mahmude Anadolu da yetişen bir bitkidir, kökü çizilerek mahmude sakızı elde edilir.Güçlü bir müshildir.

Kayışkıran otu


Şifası:

Anjin:Kayışkıran kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak gargara yapılır.

İdrar söktürücü:Kayışkıran ardıç meyvesi,ayrık kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Mesane yolları iltihabı:Kayışkıran kökü kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Öd söktürücü:Kayışkıran kökü,nane ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Mesane kumları:kayışkıran kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.

Tavsiye:kayışkıran da diğer dikenli otlar gibi tıkanıklık açıcı,idrar söktürücüdür.


23 Ocak 2009 Cuma

Madımak


Şifası:


İdrar arttırıcı:Madımak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak aç karnına birer su bardağı içilir.


Şeker:Madımak otu kaynatılarak birer su bardağı içilmeye devam edilir.


Adet düzenleyici:Madımak otu kaynatılıp balla karıştırıp aç karna birer su bardağı içilir.


Doğum sonrası:Madımak otu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilirse doğum yaralarını tedavi eder.


Basur:Madımak otu kaynatılıp balla karıştırıp aç karına birer su bardağı içilir.


Tavsiye:Madımak otu anaolu da sivas yöresinde yetişen meşhur bir bitkidir.

Komar


Şifası:

Ağrı kesici:Komar yaprağı ,su , zeytinyağı, su uçana kadar kaynatılır,sonra süzülür.Yağla ,romatizmal ve yel ağrılarına masaj yapılır.

Egzama ,mantar:Komar yaprağı kaynatılıp kaşınan eller, ayaklar yarım saat banyo yaptırılır.

Yara ,iltihap:Komar yaprağı kaynatılıp pansuman yapılır.

Tavsiye:Komar, Karadeniz de bulunan bir ağaçtır.Güçlü antiseptiktir.Deli bal komar ağacının çiçeklerinden elde edilir.Deli bal komarın faydasını verir.

22 Ocak 2009 Perşembe

Keçi boynuzu


Şifası:

Yara:Çekirdekleri öğütülüp suyla kaynatılıp yaralara pansuman yapılır.

Siğil:Çekirdekleri öğütülüp kaynatılıp sirkeyle siğile sürülür.

Böbrek sancısı:Keçi boynuzu kaynatılıp içilir.

Vücuda kuvvet verici:Keçi boynuzu çekirdekleriyle beraber yenir.

Öksürük ,bronşit:Keçi boynuzu kaynatılıp içilir.

Fıtık:Keçi boynuzu çekirdeğiyle yenir.

Kanama kesici:Keçi boynuzu yemeye devam edilir.

Kan yapıcı:Keçi boynuzu kaynatılıp içilir.

Yoğurt mayası:Olmamış keçi boynuzu süte katılırsa yoğurt olur.

İshal:Kuru keçi boynuzu yenir.

Vücudu şişmanlatıcı:Keçi boynuzu yenmeye devam edilir.