28 Aralık 2008 Pazar

Maydonoz



Salata ve yemeklerin süsü maydanozun nerdeyse deva olmadığı dert yok gibi.. A ve C vitamini ile demir, kükürt, fosfor ve mangan elementleri deposu olan maydanoz sindirimi kolaylaştırıyor, böbrek taşlarını düşürüyor, görme gücünü ve anne sütünü artırıyor.


Bir demir deposudur. Genellikle taze yenen maydanozda, kalsiyum, potasyum ve A vitamini vardır. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar.

Böbrekleri çalıştırarak idrar getirir ve taşları düşürüyor , kan şekerini normal seviyede tutar ve kansere karşı da koruyucudur.


Yatmadan evvel yenildiğinde sabahları tatlı bir nefesle uyanmamızı sağlar.

Anne sütünü artırır.

Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar.

Görme gücünü artıyor, kaynatılıp içiildiğinde ve cilde bu suyla pansuman yapıldığında sivilcelere iyi geliyor.

Kaynatılan maydanozun suyu gözlere pansuman yapıldığında gözdeki iltihaplanmaları önlüyor ve yanmayı geçiriyor.

Kaynatılıp sirke ile saçlar yıkandığında saçların uzaması ve kuvvetlenmesini sağlıyor..

Nane



Üşüttüğümüz zaman, nane limon karışımını hepimiz denemişizdir. Ya da yakınlarımızdan, sana bir nane lilmon kaynatayım sözünü duymuşuzdur. Nane çok şifalı bire bitki.


Özellikle soğuk algınlıklarında. Ama nenein şifa verdiği tek hastalık soğuk algınlığı değil tabiki. Bakalım nenenin ne faydaları varmış.Naneyi kaynatıp, buharını içinize çekin. Burnunuzun açıldığınıi nezlenizin de kısa sürede geçtiğini göreceksiniz.


Mide ağrısının yanı sıra, yanmadan da şikayetçiyseniz, nane çayı içmenizde fayda var. Nane çayı, mide gazlarını geçirir, midedeki doluluk hissini giderir. Ayrıca hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır. Kuru naneyi sıcak suya atıp, on dakika demlendirdikten sonra nane çayınız hazır olacaktır. Mide asitlerine karşı, ilaç içmek yerine, nane çayı içmek daha sağlıklıdır.


Tabi önemli bir hastalığınız olmadığı konusunda doktordan bilgi aldıktan sonra.

İştah açar.

Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir.

Strese ve baş ağrısına iyi gelir.

Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır.

Ateşi düşürür.

Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır.

Sindirimi kolaylaştırır.

Gaz söktürücüdür.

Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.

Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir.

Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler.

Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır.

Diş ağrısını ve ağız kokusunu giderir.

Anne sütünü arttırır.

Sinirsel iktidarsızlığa iyi gelir.




window.google_render_ad();

Armut


Armut (pirus communis) :

Gülgillerden; çiçekleri beyaz bir ağacın meyvesidir. Armut; suluca yumuşak tatlı ve küçük çekirdeklidir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir.

Ankara, Mustabey, Çengel, Kumla, Bey olmak üzere birçok çeşidi vardır.


Faydası :

Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır.


Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir.


Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur.

Armut


Armut (pirus communis) :

Gülgillerden; çiçekleri beyaz bir ağacın meyvesidir. Armut; suluca yumuşak tatlı ve küçük çekirdeklidir. Rengi sarı ile yeşil arasında değişir.

Ankara, Mustabey, Çengel, Kumla, Bey olmak üzere birçok çeşidi vardır.


Faydası :

Böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. İdrarı bollaştırır. Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Yüksek tansiyonu düşürür. Kanı temizler bütün salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Kansızlığı giderir, kabızlığı önler. Sinirleri yatıştırır.


Zihni yorgunluğu giderir. Susuzluğu keser. Tükürük ifrazatını artırır. Hamilelerin kusmalarını azaltır. Hazımsızlığı giderir. Mafsal kireçlenmesi, nikris ve romatizmada faydalıdır. Şeker hastaları da yiyebilir. Midesi zayıf olanların kompostosunu içmeleri tavsiye edilir.


Yemeklerden önce yenecek olursa daha faydalı olur.

Asma


Asma (vitis) :



Asmagiller familyasından tırmanıcı, uzun ömürlü, ağaçsı bir bitkidir.


Mayıs-Haziran ayları arasında çiçek açar. Gövdesi üzerindeki kabuklar zamanla esmerleşip şeritler halinde dökülür.

Çiçekleri küçük, yeşilimsi renktedir. Yapraklarının taban kısmı kalp şeklindedir. Kenarları dişli ve ucu sivridir. Üst yüzleri tüysüz, alt yüzleri ise tüylüdür. Meyvelerine üzüm denir. Kuru veya yaş olarak yenir.


Faydası : Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir.

Sarılığı keser. İshali durdurur.

Ahududu



Ahududu (ağaççileği) :


Gülgillerden; böğürtlen gibi çalı halinde, dikenli bir bitkidir. Kümeler halindedir. Kendiliğinden yetişir. Meyvesi duta benzer.


Sarımtırak kırmızı portakal renginde, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi toplanıp, kurutulur. Reçel, şurup ve likör yapılır. Meyve olarak da yenir.



Faydası :


Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir. Romatizma, mafsal kireçlenmesi, nikris, boğaz, bademcik ve göz iltihaplarında kullanılır. Kansızlık ve veremde çok iyi bir gıdadır. Ateş'i düşürür. Üre ve şeker hastalarına da faydalıdır. Mide ülseri olanların kullanmamaları gerekir.

Ceviz


Yaprakları ve kabuklarıyla hazırlanan ilaçlar kanı temizler, kansızlığı giderir.

İshal ve dizanteriyi keser. Verem ve şeker hastalığında hem besleyici, hem de tedavi edicidir. Saç ve elleri boyamakta da kullanılır.

Bitki bilimcilere göre bol miktarda A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile Chinon Juglon adlı aktif madde içeren cevizin hem içi, hem ağacının kabukları hem de yaprakları pek çok sağlık sorununa iyi geliyor.

Her sabah kahvaltıda bir miktar ceviz içi yenmesinin zekayı geliştirdiğini belirten uzmanlar, yeşil ceviz meyvelerinin kabukları kaynatılarak içildiğinde erkeklerde cinsel gücü artırdığını belirtti.

Vücudu besleyip güçlendiren cevizin yararlarından bazıları şöyle sıralanıyor:• Nasırlar üzerine konulan ceviz yağı zamanla bunların yok olmasını sağlar.• Taze dalların kabukları ve meyvelerinin kabukları ile karıştırılıp kaynatılarak elde edilen sıvı mideyi kuvvetlendirir.•

Ceviz yapraklarından yapılan çay iştah açar, mideyi kuvvetlendirir, boğaz hastalıklarına iyi gelir.• Bir miktar ceviz yaprağı banyo suyuna karıştırılırsa cilt hastalıklarına iyi gelir.•

Ceviz yaprakları pişirilerek çıbanların üzerine sarılırsa iyileşmesini sağlar.• Ceviz yağı yüz lekelerinin üzerine sürülüp masaj yapılırsa lekeler yok olur.