3 Kasım 2009 Salı
Zerdeçal ( Curcuma longa, Turmeric)
Zerdeçal (Curcuma longa): Büyük ve sivri uçlu yaprakları olan, sarı çiçekli, çok yıllık otsu bir bitkidir. İçeriğinde uçucu yağ, reçine ve kurkumin adlı bir madde vardır.
Zerdeçalın Faydaları:
* Mideyi kuvvetlendirir.
* Sinirleri uyarır.
* Vücuda ferahlık ve rahatlık verir.
* İltihap gidericidir.
*Karaciğer hastalıkları, sarılık ve vereme karşı faydalıdır.
*Gaz ve idrar söktürücüdür.
* Vücutta biriken zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
*Soğuk algınlığı,grib ve astımda faydalıdır.
*Solunum yolu enfeksiyonlarında (üst solunum yolu enfeksiyonu, astım, bronşit, sinüzit) yaygın olarak kullanılan bir halk ilacıdır.
*Vücutta biriken zehirli maddeleri atar.
*Nekahat devresini kısaltır.
*Verem gibi hastalıklarda faydalıdır.
Zerdeçal Nasıl Kullanılır? Zerdeçalın kullanılan kısımları meyveleridir. Kurutulan meyveleri toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılabileceği gibi suda kaynatarak zerdeçal çayı da hazırlanabilir.
Toplanması-Saklanması : Bitkinin, kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır, 30-45 dakika haşlandıktan sonra güneşte kurutulur.
Bilinen Bileşimi : Zerdeçalın aktif maddesi curcumidir. Aynı zaman da bitki antienflamatuar ve antioksidan etkilere sahiptir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder