Şifası:
Ağız kokusu:Mersin yaprağı kaynatılıp, az balla tatlandırılıp ağızda gargara yapılır ve bu çaydan içilmeye devam edilir.
Saç bakımı:Mersin yaprağı kaynatılıp saç yıkanırsa, saç dökülmesini önler, saç diplerindeki konakları yok eder.
Bronşit:Mersin yaprağı kaynatılıp balla karıştırılıp içilir.
Öksürük:Mersin yaprağı, çörek otuyla kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilir.
Mide yanması, gastrit:Mersin yaprağı az sinameki ile beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Kalp kuvvetlendirici:Mersin yarağı, oğul otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak soğuk olarak içilmeye devam edilir.
Beyaz akıntı:Mersin yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılıp içilmeye devam edilirse beyaz akıntıyı keser.
Basur:Mersin yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Yara ve iltihaplara:Mersin yaprağı ( az ) suda kaynatılıp lapa olarak yaralara vurulur.
Kan tükürme:Mersin yaprağı kaynatılıp balla tatlandırılarak içilir.