27 Mayıs 2009 Çarşamba

Funda ( calluna vulgaris )


Şifası:


Kan temizleyici:Funda yaprağı,kekik,ısırgan, zeytin yaprağıyla beraber kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilir.
Madde İşaretli Liste
Şişmanlık:Funda yaprağı, çam yaprağıyla beraber kaynatıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilirse , insanı ( yaprağı gibi inceltir ) zayıflatır.

Romatizma:Funda yaprağı kaynatılıp içilir.

Böbrek iltihabı:Funda, ayrık köküyle kaynatılıp balla karıştırıp içilir.

Anne sütünü arttırıcı:Funda tek başına yada lahana , mürverle beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.

İshal:Funda kaynatılıp balla tatlandırıp soğuk olarak içilmeye devam edilir.

Ağrı kesici:Funda kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Yatağını ıslatan çocuklar için:Funda çiçeği, civan perçemi ile beraber kaynatıp içilmeye devam edilir.

Kas güçlendirici:Funda banyosu yapılır.



Funda 1 metre boyunda bodur çalıya benzer,yaprakları çam yaprağının kısası gibidir.Zayıflama kürü için idealdir.

26 Mayıs 2009 Salı

Ayçiçeği ( Gündöndü, Günebakan )


Şifası:

Ateş düşürücü:Ayçiçek yaprakları kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Soğuk alğınlığı:Papatya çiçeği, ayçiçeği kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Damar sertliği:Ayçiçek yağı damar sertliğine iyi gelir.

Eklem sancısı:Ayçiçek yağıyla ağrıyan eklem yerleri ovulur.

Katarakt:Ayçiçeğinin sarı çiçekleri susam yağına konup cam şişe içinde 40 gün güneşte saklanır.Süzülüp gözler pansuman yapılır.

At Kuyruğu ( kırk kilit otu )


Şifası:

Adet söktürücü:Kırk kilit otu kaynatılıp balla tatlandırıp içilir.

Verem:At kuyruğu, sinirli ot, kekik ile kaynatılıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

Böbrek kumları:Kırkkilit otu, mısır püskülü,ve ayrık otu köküyle beraber kaynatılıp içilmeye devam edilir.

İdrar söktürücü:Kırkkilit otu, maydanoz ile beraber kaynatıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilir.

Kan dindirici:Kırkkilit otu kaynatılıp balla tatlandırıp içilirse mide kanaması ve kanlı basura faydalıdır.

Burun kanaması:Kırkkilit otu kaynatılıp buruna pamukla konur.

Yatak ıslatma:Kırkkilit otu kaynatılıp içilmeye devam edilirse çocukların yatağı ıslatmasını önler.

Karaciğer tıkanıklığı:Kırkkilit otu, ayrık otu köküyle kaynatılıp soğuk olarak içilir.

Yumurtalık ve mesane iltihabı:at kuyruğu kaynatılıp balla tatlandırıp ılık olarak içilmeye devam edilir.

Terleme:Böbrek yetersizliği olduğundan, fazla üre terle atılır.At kuyruğu kaynatılıp balla tatlandırıp içilmeye devam edilirse, böbrek yetersizliğini çözer, terlemeyi önler.

Nefes darığı, öksürük:Kırkkilit otu, deve tabanı otuyla beraber kaynatılıp balla tatlandırıp ılık olarak içilir.

Ebegümeci


Sindirim sistemine iyi gelir.

Akciğer kanserini önleyici özelliği vardır.

Akciğerleri temizler.

Balgam söktürücüdür.

Sigarayı bırakan kişilerde, akciğerleri 70 günde temizler.

Kanserden koruyucudur.

Biberiye Otu


Ilıman iklim bitkisidir, Anayurdu Akdeniz havzası olup ülkemizde Batı ve Güney Anadolu kıyı şeridinde yetişir.

Sinirleri uyarır ve güçlendirir.

Kas ağrılarını, siyatik ve nevraljiyi hafifletir.

Romatizma ağrılarını azaltır.

Burkulma ve eziklerde iyileştiricidir.

Saç diplerindeki bezleri uyarır.

Erken saç dökülmelerini önler.

Kan dolaşımını hızlandırır.

Hazımsızlıktan oluşan gazları söktürür.

Safra salgısını artırır. İdrar söktürücüdür.

Kadınlarda aybaşını düzene sokar.

Sindirime (özellikle yağlı yiyecek yendiğinde) yardımcı olur.

Kanserden korunmada çok önemli rolü vardır.

İçinde carnosic asit gibi çok önemli antioksidanlar vardır. Farelerle yapılan çalışmalarda güçlü kanserojenle beslendikleri halde biberiye, hayvanları göğüs kanserinden korumuştur.

Beyin destekleyici olarak da kullanılır. Biberiye’nin yapısında beyin tarafından üretilen asetilkolin adlı kimyasalın parçalanmasını önleyen, asetilkolinesteraz inhibitörleri içerir. Örneğin bir Alzheimer hastalığında asetilkolin eksikliği vardır.

Biberiye asetilkolinin parçalanmasını önleyerek Alzheimere yardımcı olabilir. Ayrıca belleği korumaya yardım edebilir. Biberiye yağların ekşimesini de önleyen doğal bir koruyucu maddedir. Biberiyede

23 Mayıs 2009 Cumartesi

Muz


Muz çiğ olarak yenebilen en güzel meyvelerden biridir. Meyve salataları arasında da yer alır. Belki çoğumuzun bilmediği bir özellik ama, Muz yeşil iken pişirerek de yenilebilir .

Muz, şifalı bitki, beyin gıdası veya afrodiziyak olarak ünlenmiştir. Muz liflerini Afrika’daki yerli halk, şapka, hasır ve hediyelik eşya yapımında kullanıyor. Avrupa’ da gemi halatı, oto döşemeleri yapımında kullanılıyor. Kalbe ve kas sistemine yararlıdır. Yorgunluğa ve ishale birebirdir.

Çıban Otu


Çıban otu çok değerli bir bitkidir.Romalılar Germen topraklarına hükmederken yaşlı Tetonlardan bu bitkinin değerini öğrendiler.Romalılar çıban otunun değeri konusunda ikna olmuş olmalılar.Eski bir bitki kitabında okuduğuma göre Romalılar birisine bir iltifatta bulunmak istediklerinde çıban otu gibi güzel özellikleri olduğunu söylerlermiş.


Çıban otu kuru toprağı severveormanlarda,çalılıklarda,fundalıklarda,yol kenarlarında yetişir. Sarmaşık türü,tüylü gövdesi,küçük,düzgün tırtıllı yaprakları ve küme halinde açık mavi mor çiçekleri vardır. Dokunulduğunda yaprakları kolayca düşer.


Çiçeklenme zamanı mayıstan ağustosa kadardır.Çiçekli sapları toplanır.En etkili çıban otu orman kıyılarında ve meşe ağaçlarının altında yetişenlerdir.Bu geleneksel bitki kan temizleyici çayların terkibinde yer alır ve taze ısırgan otuyla beraber kullanıldığında kronik egzamayı iyileştirir.

Kaşıntı için özellikle önerilir.

Sindirime faydalıdır

.Mide,bağırsak bozukluklarına iyi gelir.

Müzmin bronşitte etkilidir.

Göğüs şikayetlerinde ciğerotu,öksürük otu, sinir otu ve çıban otunun eşit oranlarda karıştırılması ile yapılan çay bal veya esmer şekerle tatlandırılarak içilir.

Şuna işaret etmek isterim ki çıban otu zihnin aşırı yorulmasından kaynaklanan sinirlilik hallerinde(sürmenaj) büyük tedavi edici değere sahiptir.

Yatağa gitmeden önce içilen bir bardak ,rahatlatıcı etkisinden dolayı çok faydalıdır.Abbe Kuenzle bu rahatlatıcı çayı beyinleriyle çok çalışmak zorunda olan insanlara tavsiye eder.Hafızayı kuvvetlendirir ve sersemliği dağıtır.Kerevizle karıştırıldığında zayıf sinirleri ve depresyonu düzeltilir.


Sarılık ve mesanedeki kum için,kol ve bacaklardaki gut ve romatizma ağrıları için de çok etkilidir.Bir rahip hafıza sorunlarının çıban otu ve atkuyruğunun eşit karışımından yapılan çaydan günde 2 bardak içtikten sonra kaybolduğunu söylemişti. Seminerlerde bazı kelimeleri unuttuğumdan endişelenmeye başlamıştım. Bu çay çok hızlı yardımcı oldu.


Sarılık,karaciğer ve dalak bozuklukları için şu karışımı tavsiye ederim:

50 gr hindiba kökü,

25 gr çiçeği,

25 gr yapışkan otu ve 50 gr çıban otu.

Bu çay tatlandırılmadan günde 2 bardak yudumlanarak içilir.Bir bardak için 1 tepeleme çay kaşığı bitki karışımı kullanılır.Çiçekli bitkinin suyu kronik cilt bozuklukları için,özellikle egzema için kullanılır.Bir çay kaşığı bitki suyu günde 3 kere içilir.

Eski kitapların yara otu diye bahsettiği çıban otunu iltihaplı,iyileşmeyen tüm yaralarda özellikle kaval kemiği etrafındaki yaralarda tavsiye ederim.Yara çıbanotunun kaynama suyuyla yıkanır ve bitki lapası yaraya sarılıp gece boyunca yara üzerinde durması sağlanır.Yılın bir zamanı taze toplanmış çıban otundan yapılmış çay için,damar sertliğini önler,vücudu temizler.


Kullanımı:

Demleme:1 tepeleme çay kaşığı bitki kaynar suyla kısa süre demlenir.


Taze suyu: Taze toplanmış çiçekler yıkanır ıslakken meyve sıkacağında suyu sıkılır.Bu su küçük şişelere konup buzdolabında saklanır.